vineri, 12 iunie 2009

Cand vom inceta sa mai fim o societate meritocratica?


Vad zilnic in jurul meu oameni alergand dupa diplome pentru a-si completa mapa sau pentru a avea ceva in plus de trecut in CV. Foarte frumos, ati zice. Foarte bine. Acest lucru inseamna evolutie, dezvoltare... Se vorbeste si in sociologie de asa numitul "om de portofoliu", adica acel om care e constient ca realitatea inconjuratoare si dezvoltarea societatii il obliga sa se formeze continuu, sa devina multifunctional, sa poata trece de la o specializare la alta in functie de cerintele pietei. Suna chiar real, nu?

Ce facem insa cu acei falsi "oameni de portofoliu"? Ce facem cu cei care prefera sa plateasca aceste diplome cu cardul, cash, in natura sau in orice alt fel? Din pacate sunt multi. Si din pacate ei nu inteleg ca nu diploma iti asigura un loc bun de munca sau un statut, ci cunostintele pe care le dobandesti frecventand acel curs / facultate / training. Da, da bine la CV sau in rama pe pereti, dar cand te prezinti la interviu si ai de dat un test de cunostinte pe care tu il pici cu brio, oare cum da?

Si cu atat mai mult nu ii inteleg pe care care platesc un curs din bani proprii, la alegerea lor, dar prefera sa primeasca putin ajutor la examinare si apoi diploma buna de pus in rama, fara sa mai participe la orele de curs. In mod normal, nu platesti bucata de hartie, ci cunostintele care ti se transmit, acestea fiind cele care se adauga la "portofoliu".

Trist este de asemenea si faptul ca au aparut pe piata multe firme dispuse sa exploateze acest "obicei" si care s-au transformat in furnizori de formare profesionala sau in universitati producatoare de absolventi la pachet. Acestia se imbogatesc, in timp ce aceia care platesc pierd pe termen lung. Iar atata timp cat nu se va lua atitudine, vom ramane cu aceeasi "specialisti" de duzina care ne impiedica sa evoluam.

Deci data viitoare fa un mic survey inainte sa te inscrii la o facultate sau la un curs de perfectionare / calificare / initiere. Cerceteaza backgroundul furnizorului si asigura-te ca banii tai vor cumpara ceea ce iti este necesar, si nu
anexe sau decoratiuni de pereti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu